Fietsvakantie Alpen Augustus 2011

 

Zoals ieder jaar worden er ook weer dit jaar plannen gemaakt voor een fietsvakantie. Na de Vercors in 2008, Dolomieten in 2009 en CeDSCN2136vennen in2010 is voor dit jaar snel de keuze gemaakt. Het worden
de Alpen. Van ons clubje van 4 gaat Iny wederom niet mee. M.a.w .het wordt een gezelschap van 3: Tim, Dennis en ik zelf.

De volgende stap is het zoeken van een onderkomen. Tijdens het zoeken op internet komen we snel tot de conclusie dat het een camping gaat worden (mobilehome). De keuze valt op de camping Des Grands Cols in St. Jean de Maurienne. Een echte fietscamping.

Op 20 Aug. vertrekken we richting de Alpen. Na een super verlopen rit parkeren we om 16:00 uur onze auto op ons domain voor de komende week. Dit jaar wordt het zelf ontbijt maken en koken. Dus boodschappen moeten direct worden gedaan. De skottelbraai, welke Dennis heeft meegenomen, zal hopelijk goed van past komen. De weersvoorspellingen zijn BBQ weer, dus !!!!  Om 18:00 uur gaat ons eerste biertje naar binnen en zie hier het diner van vanavond. Om 23:00 uur gaan de lampjes uit. Welterusten

 

Zondag 21 Aug.

Na een goede nachtrust wacht ons het maken van het ontbijt. Iedereen vind hierin een taak en dat gaat zo de gehele week. Ik haal het stokbrood en croissantjes, Dennis zorgt voor de gebakken eieren en koffie en Tim mag de tafel verder afdekken. Om 10:00 uur vertrekken we voor ons eerste tochtje. Al snel wordt duidelijk dat het een warme dag zal worden. Dus afzien. Na nog geen kilometer beginnen we gaan de klim Col de la Croix de Fer.

IMG_2917 De eerste 4 km behoorlijk steil en duidelijk wordt dat Dennis de kopman zal zijn deze week. Tim heeft maar weinig kunnen fietsen en zal het zeker de eerste dagen moeilijk krijgen. Ik besluit dan ook om bij hem te blijven. Na een korte afdaling loopt het nadien over diverse kilometers goed. In Saint Jean d’Arves wordt even een fotostop gehouden (versieringen tegen de kerkmuren). Bij het verlaten van dit skidorp moet weer serieus worden geklommen. 11% geeft mijn fietscomputer op een gegeven moment aan. Tim krijgt het hier heel zwaar maar vindt  enkele kilometers onder de top toch weer zijn ritme. Dennis komt net om de hoek kijken als wij er bijna zijn. De cola is een heerlijke traktatie en we nemen graag een tweede. Met 25ºC is het hier goed vertoeven en dat doen we dan ook. Na zeker 1 uur genieten vervolgen we onze route. Via een afdaling en  korte klim bereiken we de tot van de Col du Glandon. Na een zeer steile afdaling van enkele kilometers is het heerlijk afdalen naar Saint Marie-de-Cuines. Hier voelen we de warmte volop en mijn fietscomputer geeft 35ºC aan. Na een vlak stukje van 10 kilometer komen we terug op de camping aan. Nu is het zoeken naar een plekje in de schaduw. De eerste flesjes 1664 gaan open. Heerlijk !!! De overgebleven pasta van gisteren  gaat er goed in. Na een lekkere douche en een uurtje lekker niets doen gaan we weer een lekker maaltijdje op de skottelbraai maken. Om 20:30 uur wordt de tafel gedekt voor een heerlijk maaltijd en na een afzakkertje kruipen we om 23:00 uur het bed in.

 

Maandag 22 Aug.

 

DSCN2075Vandaag gaan de Col de la Madeleine beklimmen vanuit La Chambre. Dus eerst een stukje vlak van 10 kilometer om nadien te beginnen aan de klim. Dennis gaat er al snel vandoor en Tim en ik blijven de gehele klim weer samen. Dit zal ook de rest van de week zo blijven. Wel merk ik dat het beter gaat met Tim in vergelijking met gisteren. Het begin is een pracht klim met als maar haarspelt bochten. Na een steil stukje zakt het stijgingspercentage weer naar 7-8% (dit is bijna de gehele klim zo). Na het skioord: Longchamp,  beginnen we aan de laatste 6 km. Boven aangekomen is het wederom volop genieten van cola en het prachtige uitzicht met aan de horizon de Mont Blanc. De afdaling nemen we naar Longchamp waar we nadien via La Prax  verder afdalen om vervolgens weer aan een klim van 6 km te beginnen naar een meertje (La Grande Lechere). Een zeer pittige klim zeker bij een temp. van boven de 30ºC. Bij het meertje even uitpuffen en de bidons vullen met ijskoud water. Het tweede deel van de afdaling terug naar La Chambre is niet makkelijk en dat voelen we in de polsen. Beneden aangekomen fietsen we de warmte tegemoet. Bijna 40ºC  geeft de fietscomputer aan. Maar we weten dat over een klein halfuurtje het bier goed zal smaken. De rest van de dag is een kopie van de vorige dagen. Drinken – eten – drinken – douche – drinken – eten – slapen.

 

Dinsdag 23 Aug.

Op het programma staat vandaag de Col du Telegraph en Col du Galibier. Als aanloop moeten / mogen we 15 km vlak fietsen naar St. Michiel de Maurienne. Een fikse tegenwind en een niet zichtbaar oplopende weg maakt de aanloop niet makkelijk. De Telegraph wordt goed genomen en na een korte afdaling beginnen we aan de Galibier. Als we Volloire uitfietsen krijgen we wederom veel last van de wind. In combinatie met een rechte weg over een groot aantal kilometers geen gemakkelijk stukje. Als we rechtsom draaien wordt het beduidend steiler maar wel met de wind in de rug klim

DSCN2101t dit lekker. We komen nu in een open tussenstuk waar de wind openstel heeft. In combinatie met enkele moeilijke stukken is het zeker voor Tim weer afzien. Maar met karakter kom je ook een heel eind. Tijdens de beklimming merken we dat hier ook een fietsevenement plaatsvindt. Navraag maakt duidelijk dat het gaat om een meerdaagse tocht van Genua naar Nice maar dan wel via diverse Alpencols. Ook aan deze jongens is te zien dat het geen gemakkelijke beklimming is. Boven aangekomen is het wederom volop genieten bij een aangename temperatuur. Helaas hier zonder cola. Hiervoor moeten we eerst de afdaling terug naar Volloire nemen. Hier genieten we dan verder van de cola en een heerlijke pizza. De afdaling van de Telegraph  besluit ik om “vol”, maar save, te nemen. Een pracht afdaling. De rest van de dag is jullie bekend op één gegeven na. Mijn schoonzus Wil zal vannacht bij ons blijven slapen. Zij gaat 3 dagen in de Alpen wandelen (GR-5 route). Om 17:00 uur kom ik haar al tegen als ik net wil gaan douche. Een tocht van ruim 900 km heeft ze vandaag alleen afgelegd. Verder trakteert ze ons op enkele flessen wijn en andere lekkere spullen. Na het eten en naborrelen gaan we onze bedjes weer opzoeken. Ik, als gentleman, zal mijn bedje afstaan aan Wil en verruil mijn bedje voor de bank.

Woensdag 24 Aug.

Wil is er al vroeg uit want zij heeft nog een lange tocht te gaan. Ik zet haar om 07:30 uur op het station af, waar ze de trein naar Modane neemt. (haar begin punt van een 3daagse tocht)

Wij hebben vandaag een rustdag en gaan met de auto naar Briancon via de Galibier natuurlijk.

Na het eten van een heerlijke pizza gaan we verder terug via de Lauteret  richting de Col du Glandon en Croix de Fer. Om vervolgens af te dalen naar St. Jean de Maurienne.

Donderdag 25 Aug.

 

IMG_2986Vandaag beklimmen we de Col du Mollard vanuit Villargondran.  Een geweldige kIMG_2910lim zo zal blijken. De teller blijft namelijk constant op de stijgingspercentage van 6% staan. Na een afdaling van 6 km beklimmen we wederom de Col de la Croix de Fer. En wederom is het genieten van de omgeving en de cola. We volgen onze tocht wederom via de Col du Glandon terug naar St. Marie-de-Cuines en St. Jean de Maurienne.

 

 

 

Vrijdag 26 Aug.

IMG_2998Vandaag hebben we een volgwagen ter beschikking. Tim zal niet meer op zijn fietsje stappen. Dennis en ik laten ons afzetten in Moutiers om vanaf hier de Col de la Madeleine van de noord-oost kant te beklimmen. Een klim van 26 km. Een goedlopende klim op 2 steile stukjes na. Maar met een prachtige natuur. Als toetje steken er op het einde nog 2 marmotten even de straat voor ons over. Boven aangekomen doen we ons tegoed aan wederom cola en een pizza. Ne wel binnen want er komt verandering in het weer. We dalen heerlijk af naar La Chambre en fietsen vlak terug naar St. Jean de Maurienne. Na de innerlijke mens weer op krachten te hebben gebracht is het wachten op Wil. Zij zal komende nacht wederom blijven slapen. Rond 16:00 uur komt zij de camping op. Rode wangen – armen en kuiten en moe. (heeft de route moeten inkorten gezien het aankomende slechte weer). Het einde van onze fietsweek is nabij. Dus: even de boel opruimen. Eten doen we vandaag in St.Jean de Maurienne.  Welterusten.

 

Zaterdag 27 Aug.

Na een koude nacht is het snel ontbijten en poetsen geblazen. De sneeuwgrens ligt vanmorgen onder de 1000 meter. Dus goed om naar huis te gaan. Voor 09:00 uur rijden we de autobaan op richten huis. Wil gaat naar Lyon om daar haar vakantie met Hans te beginnen.

 

Conclusie: EEN GEWELDIGE FIETSWEEK.

 

IMG_2959IMG_2960

 

 

 

Jo                                                       Dennis                                                DSCN2099Tim

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jo Aelmans