Reisverslag Munstergeleen – Berlijn.      2006

Voorwoord:

De aanleiding tot het fietsen deze tocht is het principe gedrag van Tim. Verder toelichting zal ik niet geven. Via internet gezocht of er fietsrouten zijn naar Berlijn. We vinden de “Europa Radweg R1”, welke van Calais naar St. Petersburg gaan. Wij kiezen voor het traject: Arnhem – Berlijn. Nadien hebben we besloten om ook het stuk Munstergeleen – Arnhem per fiets te overbruggen. Dit via de LF3b lange afstand fietsroute welke van Maastricht naar Arnhem loopt.

Wij zullen de route der hoogte van Munstergeleen oppakken.

In totaal zal de route 180 + 890 = 1070 km bedragen. We denken dit in 8 dagen te kunnen afleggen.

d.d 1 t/m 10 augustus 2006

 

Dinsdag 1 Augustus: Munstergeleen – Arnhem

Om 07:50 uur vertrek van uit Munstergeleen richting Arnhem. Eerst via “eigenroute” en knooppuntroute nadien via LF3b richting Venlo. Na 2:45 uur in Venlo. Wind en zon mee. Om 13:00 uur op terras in Well, waar ik afgelopen week ook met Marieke was. (100 km afgelegd)

Hier zitten we nog in de zon maar dat zou snel anders worden. Met 4 “bui-stops”komen we om 18:15 uur in Arnhem aan. Net voor ons overnachtingadres worden we nog getrakteerd op een fikse hoesbui.  Om 18:45 stappen we bij evr. Riksen binnen. (vrienden op de fietsadres) Eerst een pilsje. Nadien een warme douche. Vervolgens een “chineesje’ om de hoek. Om 21:30 liggen we lekker in bed.

 

Statistiek:

Afstand: 188 km

Gemidd.: 22.9 km/uur

 

Woensdag 2 Augustus: Arnhem – Höpingen

Na een niet al te beste nachtrust gat de wekker om 07:30 uur af. Blauwe lucht. Om 08:00 uur aan het ontbijt. Onze mede- “vrienden op de fiets” Fietstocht naar Berlijn (2-08-2006 tot 10-08-2006) 014schuiven even later aan. Zij maken een rondje Nederland . Om 08:30 uur bestijgen we onze stalenros. De wolken zijn weer wedergekeerd. Via dieren naar Bronkborst (eerste bui). Verder richting Borculo waar we de innerlijke mens versterken. Wachtende dat de bui voorbij vervolgen we onze weg richting Duistland. Maar voordat we de grens bereiken worden we met een enorme plensbui vaarwel gezegd. (kunnen nergens schuilen) Richting Verden blijft ons een gigantische onweersbui volgen. M.a.w. het tempo moet hoog worden gehouden. Wij winnen uiteindelijk omdat de wolken iets noordelijk van ons wegdrijven. Nu even bepalen waar we gaan slapen. De keuze wordt Darfeld. 2 medefietser, op ligfiets, gaan ook die kant op. Het wordt uiteindelijk Höpingen, 3 km buiten Darfeld. Als we de fietsen achterom plaatsen zien we dat de kok is bezig met het slachten van een ree. Mijn keuze voor het avondeten is al gemaakt. Helaas blijkt de ree niet op de menukaart te staan. Later op de avond weten we ook waarom als de jagers binnen komen. Deze zullen wel het ree verhapstukken.

De regenbuien hebben ervoor gezorgd dat onze billetjes, met name die van Tim, rood zijn aangelopen. Bij gebrek aan iets beter worden deze behandeld met “Aftersun”.

 

Ps wat valt er op in Duitsland?  Sigarettenautomaten hangen hier nog buiten.

Statistiek:

Afstand: 157 km

Gemidd.: 22 km/uur

In totaal 15:30 uur in het zadel.

Donderdag 3 Augustus: Höpingen – Riege

Vroeg wakker, maar pas om 07:15 uur uit bed. Na het ontbijt stappen we om 08:30 uur weer op onze fietsen. De behandeling van onze billetjes, met aftersun, heeft zijn werking goedgedaan. De zon komt langzaam tussen de wolkjes door. Hij zal ons de gehele dag vergezellen, maar gelukkig niet al te heftig. Mooi fietsweer dus. Richting Munster. Met Munster kennis gemaakt per fiets. (kasteel – kerk – Paulus Dom- stadhuis e.d.) Direct na het uitrijden van de stad voor de eerste keer verreden (5 km extra). Later die dag het ons een tweede keer overkomen. Tim krijgt last van zijn linker knie. Hij verstelt diverse keren zijn zadel in hoogte. Uiteindelijk gaat het beter. Gelukkig maar. Onderweg die dag enkele mooie kastelen – landhuizen gezien. Onze overnachtingplaats wordt Riege. Mooi rustig hotel. Buiten gegeten. Als toetje een fikse regenbui. Mooie timing. Mag morgen weer opnieuw zo. Welterusten en slaap lekker.

Statistiek:

Afstand: 156 km

Gemidd.: 21 km/uur

 

Vrijdag 4 Augustus: Riege – Einbeck
Zware mist. Dit is niet zo vreemd gezien de regenbui van gisteren. Russisch kerkhof bezocht. (dwangarbeiders uit de 2de WO) Dan door naar het Teutobergerwald. Bennen zijn niet goed moet ik constateren. Steeds “kort” klimmen en dalen over matige wegen. Gelukkig droog. M.a.w. weer perfect fietsweer. Richting Höxter.bui van gisteren.eheledagnros  Höxter is een mooie stad. Gebouwen met veel houtwerk en kleuren. Nemen plaats op een terrasje om te lunchen. Na enkele minuten moet de luifel echter dicht voor een regenbuitje. Weer goeie timing. Langs de rivier de Weser zetten we onze tocht voort. Laatste 2 uur is golvend terrein. Als achtergrondmuziek de ketting en tandwielen, veroorzaakt door zand en water van de afgelopen dagen. In Einbeck zoeken we eerst een rijwielhersteller op. Nieuwe remblokjes en smeergerei. De regen van afgelopen dagen had ervoor gezorgd dat de remblokjes van mijn fiets zeer dringend aan vervanging toe waren. (aandacht voor volgende tocht) Op advies van plaketplakker naar pension Baye. (goede keuze) Net voor regenbui binnen. S‘avonds stad bezichtigd en gegeten. Natuur weer ……..

Statistiek:

Afstand: 145 km

Gemidd.: 21 km/uur

 

Zaterdag 5 Augustus: Einbeck – Wernigerode

Helderblauw als ik de gordijnen open maakt. 08:00 uur aan ontbijt. Eigenaar in paniek als ik beleg van andere gast neem. Er zijn 2 personen Fietstocht naar Berlijn (2-08-2006 tot 10-08-2006)jo 012(Hollanders) die uitsluitend zoet bij het ontbijt wilde zei hij maar telkens. Ik gaf aan dat alles wel goed zou komen en dat wij (Tim en ik) dit niet hadden aangegeven. Toiletpapier versus fietsen was zijn volgende probleem. Nadien even met tafelgenoten gekletst. Tim zoek even een nieuw vervoermiddel uit.(Vespa)  Nadien vertrekken we richting Harzgebergte. Zeer veel onverharde wegen en vele klimmetjes. Om 12:30 uur in Goslar. Ook hier weer een goede timing. Moeten zelfs naar binnen vluchten voor bui. De middag wordt een ware mountingbike tocht. Gelukkig dat ik nieuwe remblokjes heb. Zeer zwaar parcours in combinatie met regen. Daarnaast een ware speurtocht omdat bewegwijzering slecht is. De eerste tekenen dat we in voormalig Oost Duistland zitten. Stukje moeten improviseren Over vliegtuigveldje naar Oker. Route weer opgepakt maar bij draf-, en renbaan weer kwijt. Bij Bad Harzburg route opnieuw opgepakt, maar de zoektocht duurt voort. Uiteindelijk in Wernigerode, zeg maar Valkenburg van het Harz, uitgekomen. Pension Monika heeft nog plaats voor ons. Na douche en internetcafé terecht gekomen in de Hexenkessel. De heks is het symbool in het Harz. Zal even vragen waarvandaan.

Antwoord: Het komt van de plaats “shurken”, hoog in het harzgebergte, daar hebben de hexen in een cirkel gedanst.

Bedje – bedje – bedje.  Snurk – snurk – snurk.

Statistiek:

Afstand: 112 km

Gemidd.: 17 km/uur

Zondag 6 Augustus: Wernigerode – Bernburg

Gastheer is een oudwielrenner. Dus verhalen, verhalen en adviezen. Adviezen m.b.t. het weer, zeer zwaar bewolkt. Na 1.5 km bemerk ik dat ik mijn pet Fietstocht naar Berlijn (2-08-2006 tot 10-08-2006)jo 006ben vergeten. Dus terug. Ook hebben we besloten om niet door het bos te fietsen. De eerste 20 km zouden gelijkwaardig zijn aan die van de vorige dag. Dus maar even een iets grotere verharde weg. Willicht als compensatie trakteert Tim me op een extra bergje even later. Bij het terugzoeken van route even moeten schuilen voor buitje. (windmolen)

Natte en slechte weg (kleien) maken het fietsen niet makkelijk. En ja hoor mijn voorwiel schuift weg en ik ga in volle duik over de fiets heen. Daar maakt mijn kin kennis met de oost Duitse keien. Met wat schaafwonden (kin – klei – bovenbeen) richting lunch (Hoym). Nadien voornamelijk in de regen richting Bernburg. Deze dag treffen we diverse keren een stel welke met de tent onderzijn. Ik denk: ze doen maar. Niets meer voor mij. Zeker met zulk weer. Bernburg is saaie stad (wordt wel drastisch opgeknapt. (wegen – plein – kasteel)  Pension Berlin is onze overnachtingsplek. De gastheer wijst ons de weg en is nadien weg (Dusseldorf) Zal ook de volgende ochtend niet aanwezig zijn. Eten bij de Italiaan.

Statistiek:

Afstand: 127 km

Gemidd.: 19.4 km/uur

 

Maandag 7 Augustus: Bernburg – Wittenberg (Lutherstadt)

Bij het ontbijt koffie van de avond er voor. Als compensatie betalen we niet de 2 extra biertjes en de reep chocolade. Na het kopen van pleisters (gelukkig niet meer nodig gehad) vervolgen we onze tocht. Het zonnetje schijnt. Wat kan het fietsen toch mooi zijn. In vol tempo richting Wittenberg. Volgens Bompa moeten we hier de nodige tijd besteden. 15:00 uur zijn we in Lutherstadt. Even een pension regelen via “Information”  Na een douche, finish van etappe ronde van Duitsland en ½ liter bier de stad verkennen. Lutherhuis – Kerkkasteel – e.d  Eten bij de Griek –Italiaan. Morgen de laatste etappe.

Statistiek:

Afstand: 120 km

Gemidd.: 20.3 km/uur

 

Dinsdag 8 Augustus: Wittenberg (Lutherstadt) – Berlijn

Fietstocht naar Berlijn (2-08-2006 tot 10-08-2006) 123De laatste etappe naar Berlijn. Eerste een uitstekend ontbijt genomen voor deze laatste tocht.Fietstocht naar Berlijn (2-08-2006 tot 10-08-2006)jo 035

Direct bij het verlaten van Wittenberg bergop en wint tegen. Niet makkelijk dus. Maar we weten dat we vanavond ons doel zullen bereiken. Na een ommetje (Burg Rabenstein) richting Potsdam.

In Potsdam gaan we het park bekijken. Zeer mooie kastelen e.d.. (zie foto’s). Het park kun je het beste per fiets verkennen. (zijn er speciaal voor te huur) Verder richting Berlijn. Bij het klimmen  wederom last van mijn rechterbovenbeen. ( waar ik op gevallen ben) In Berlijn eerste even naar het Olympisch Stadion. Vervolgens een lange rechte weg richting Brandenburger Tor. Ons Einddoel.

Statistiek:

Totaal afstand: 1175 km

Gemidd.: 20.6 km/uur

Tijd in het zadel : 57 uur

En dit alles in 8 dagen, over voor zeker 30% onverharde wegen, maar ondanks de diverse regenbuien perfect fietsweer.

We verblijven nog 1 gehele dag in Berlijn.

Overnachting in jeugdhotel: GENERATOR

 

S’avonds naar Alexanderplatz (zwartrijders) om iets te eten.

 

Woensdag 9 Augustus: dagje  Berlijn

Fietstocht naar Berlijn (2-08-2006 tot 10-08-2006)jo 042Het eerste de terugreis regelen.

Kosten vallen tegen omdat we geen gebruik kunnen maken van  “summertour” (3 dagen van tevoren reserveren) We besluiten van ook om naar Sittard en niet naar Aachen te reizen (kosten blijven gelijk)

 

–          Fernsehturm

–          Luther – Marx  plein

–          Berliner Dom

–          Die wache

–          Rebelplein (waar duizenden boeken zijn verbrand)

–          Friedrichstrasse

–          Checkpoint  Charlie incl. museum

–          Restand muur

–          Potsdammerplatz

–          “joods herdenkings monument” incl. museum

–          Branderburger Tor

–          Reichstag

–          Gedachtniskirche (met bus)

–          Alexanderplatz (met bus)

–          Under den Linden

 

Eten bij Block- house (helaas geen spare ribs waar Tim zich op dat verheugd)

Via Under den Linden  (soort preuvenement) terug naar hotel.

Achteraf hadden we beter naar “preuvenement” kunnen gaan om te eten)

Donderdag 10 Augustus: retour van Berlijn naar Munstergeleen

10:28 uur in de trein, met 4 * overstappen, stappen we om 17:45 in Sittard uit de trein.

Onze volgende tocht zal Munstergeleen – Rome worden. Dit zal in 2007 of 2008 worden, afhankelijk of we in 2007 kunnen deelnemen van de Maratona Dles Dolomites.

 

Met dank aan mijn reisgenoot, tevens jongste zoon,  Tim.